Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна

Реєстрація

Вхід
Вітаю Вас Гість | RSS


Білоцерківський ЗЗСО І-ІІ ступенів


Середа, 24.04.2024, 06:57

14:33
Врятували черепаху...

  

   Учні Білоцерківської школи врятували від загибелі одну із представниць зникаючого виду черепах.

   А сталося це так....

   Вчитель географії Самборин Іван Михайлович, їдучи автошляхом Бобровиця-Вороньки, неподалік самого села Вороньки на дорозі побачив щось схоже на камінь. Коли він зупинився, то зрозумів, що це черепаха. Нещасна дуже постирала лапки, повзучи асфальтною дороогою. Він привіз її додому і передав у школу. Учні віднесли рідкісну тварину на місцеву водойму, показуючи цим приклад бережного ставлення до природи.

                         

                                         Цікаві факти про  Черепаху болотяну (Emys orbicularis) 

   Поважне ставлення до себе ці істоти безумовно заслужили вже за те, що з’явилися на планеті ще до появи динозаврів (220-230 млн років тому) та з успіхом пережили останніх. Вони пережили всілякі термоери та льодовикові періоди. І навіть зникнення Дніпровських плавнів, а разом з ними і багатьох водойм, де раніше мирно мешкали черепахи, теж пережили, пристосувавшись до життя у Каховському водосховищі. Якщо на теренах України черепаха болотяна ще досить поширений вид, то у Західній Європі вона вже майже зникла. А все через те, що європейці колись дуже полюбляли суп з черепахи! Тому не дивуйтеся, якщо дізнаєтесь, що тітоньку Тортилу внесено до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), яка бере під охорону усі види, яким загрожує зникнення у світовому масштабі…

    Від зимової сплячки черепахи пробуджуються у квітні, після чого у них відразу починається розмноження. Кладку з 5-12 білих овальних яєць з твердою шкарлупою черепаха залишає на сухих сонячних місцях, нерідко далеко від води, засипаючи ямку грунтом. З кінця квітня по кінець червня вона може відкладати 2-3 кладки. Приблизно через 3 місяці вилуплюються маленькі черепашки, які залишаються під землею до наступної весни.

                  

Загадка природи

Цікаво, що з усіх відкладених черепахою яєць при температурі +25о С народжуються тільки самці, а при температурі +30о С – тільки самки. Як у природі зберігається приблизно однакове співвідношення самців і самок – велика загадка.
     Дорослі черепахи мають темно-оливковий панцир (до 25 см), вкритий дрібними жовтими цятками. Живляться вони черв’яками, личинками бабок, комарів, саранових, молюсками, жабами, дрібною рибою. На зимівлю у нашій місцевості вони ховаються на початку листопада, проводячи зимові місяці на дні водойми.
Переглядів: 533 | Додав: Освіта | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024 Зробити безкоштовний сайт з uCoz